file:///C:/Users/osener/AppData/Local/Temp/yandex_5595a10dc0cbe17c.html

kıymalı yada etli bezelye yemeği

Bezelye bazılarının çok sevdiği, bazılarınında hiç sevmediği bir sebze...

benim sevenler grubunda olduğumu söylememe pek gerek yok sanırım..

bezelyeyi konserve bezelyeden yapabileceğiniz gibi taze bezelyenin içini ayıklayarak da yapmak mümkün...

ben zaman zaman mevsiminde aldığım bezelyeleri ayıklayarak dondurucuda muhafaza edip daha sonra tüketmeyi tercih ediyorum...

gelelim tarifimize...

genelde bir çok sebze yemeğinde aslında pişirme şekli aşağı yukarı aynı zaten...

ancak genel bir sebze yemeği tarifi yazmak da hem blogtaki tarif sayısının azalmasına yol açacağından hemde bazılarımız için anlaşılması zor geleceğinden ben ayrı ayrı yazıyorum...

zaten biraz ustalaştıktan sonra buraya bakmadan da kendi kendinize doğaçlama yaparsınız...

yemeğimiz için önce demliğimize bir miktar su koyup bir tarafta kaynamaya bırakıyoruz...(tabi et suyu kullanmayacaksak)

daha sonra tenceremize küp şeklinde doğradığımız 1 adet orta boy soğanı bir miktar sıvı yağ ile birlikte ilave edip kavurmaya başlıyoruz...

bu sırada  bir adet kırmızı biberide aynı şekilde doğrayıp soğanlara ilave ederek kavuruyoruz...

sonra içerisine kıymayı ilave edip topak kalmayacak şekilde ezerek kavurmaya başlıyoruz....( kuşbaşı et kullanacaksanız daha önceden haşlamış olduğunuz etleri bu aşamada ilave etmelisiniz)

1 tane domates ve 1,5 çorba kaşığı kadar salçamızıda tuzumuzla beraber tenceremize koyup üzerinede bezelyelerimizi ilave ediyoruz...

 bir adet patates ve 2 adet havucumuzuda küp şeklinde doğrayıp ilave ettikten sonra tenceremizin kapağını kapatıp, ocağı kısıyoruz...

yemeğimiz biraz piştikten sonra kaynayan suyumuzdanda üzerini kaplayacak kadar koyup pişirmete devam ediyoruz...

bezelyelerimiz piştiğinde yemeğimiz hazır hale gelecektir...

şimdiden afiyet olsun...






palamut buğulama

malum av sezonu açıldı...
bu senede palamut bol olacak gibi görünüyor...

eylül ayında daha palamutlar yağlanmadığından ızgarasını yapmak pek lezzetli olmayacakır...


zaten çok da lezzetli bir balık olmayan palamutun bence en lezzetli hali buğulaması oluyor...

ben buğulamayı yaparken sebze kullanmıyorum sadece kuru soğan ve limonla daha lezzetli oluyor bence...

gelelim nasıl yaptığıma...

önce halka şeklinde hazırlattığım palamutları karnıyarık tenceresi tarzında bir tencereye yeteri kadar sıvı yağ ile birlikte diziyorum...

üzerine yine çokda ince olmayan halkalar şeklinde doğradığım kuru soğanları ve kabuklarını hafifçe rendeleyip aynı şekilde dilimlediğim  limonlarımı da dizdikten sonra tencemin ağzını kapayıp kısık ateşte pişmeye bırakıyorum...

isteyenler bu aşamada üzerine birada tereyağı doğrayabilir lezzet katacaktır...

tabi bu arada benim yazmayı unuttuğum gibi sizde tuzunu atmayı sakın unutmayın:)

balıklarımız suyunu salıp tekrar çekmeye başladıktan sonra artık yenmeye hazır kıvama gelmiş demektir...

afiyet olsun...