file:///C:/Users/osener/AppData/Local/Temp/yandex_5595a10dc0cbe17c.html

Top Kabaklı karışık Dolma

malum dolma türk mutfağının vazgeçilmezlerinden....

tabi yabancı mutfaklar tarafından asimile olduğumuz için, aynı zamanda bir çoğumuzun burun kıvırdığı bir yemek bizim gariban dolma...

ama şöyle bir kıymalı karışık dolma yanınada buz gibi bir yoğurt oldumu helede güzel yapılmışsa tadından yenmez...

neyse bu kadar geyikten sonra işimize geri dönelim şöyle dillere destan bir dolma yapalım...

cümle alem dolmanın gücünü görsün...

dolma için biber, patlıcan, patates top kabak tercih ediyorum ben...

içi için 100 gr kadar kıymaya (kıyma kesinlikle donuk olmayacak), 2 orta boy küçük doğranmış kurusoğan,3/2 su bardağı pirinç (yani yarım su bardağından biraz fazla),2 küp doğranmış domates, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber, 1.5 çay kaşığı tuz, bir tutam karabiber,1 çorba kaşığı domates salçası, yarım çay bardağının yarısı sıvı yağ ilave edip karışımı aynı pide içi yapar gibi güzelce karıştırıyoruz...

top kabakların üstten kafasını kapak olacak şekilde keserek içlerini oyuyoruz ....

patates ve patlıcanlarada aynı işlemleri uygulayıp, biberlerinde çekirdeklerini boşaltıyoruz...

bu arada ben dolmalık biber değil daha etli olan büyük köy biberlerini tercih ediyorum, tencereye dizmesi biraz daha zor ama daha lezzetli oluyor...

sonrasında hazırladığımız içimizi sebzelerimize doldurup, ağızları yukarı gelecek bir şekilde tenceremize dizip kapaklarını kapatıyoruz...

bu aşamada tencere boyutunu iyi seçmenizi öneririm...

dolmalar sıkışık olabilir ama araları boş olmasın yan yatıp dağılmasınlar...

püf nokta olarak sebzeleri tencereye dizerken çatalla etraflarına delik açmayı unutmayın...

bu sırada bir kasede 1 yemek kaşığı domates salçasına 1 çay kaşığı tuz veyarım çay bardağı sıvı yağın kalan yarısını ilave edip yaklaşık 2 su bardağı kadar suyla sulandırıp tenrecemizin üzerinde gezdiriyoruz...

varsa bu aşamada tencerenin üzerine bir parçada tereyağı atabilirsiniz lezzet verir...

son olarak tenceremizin kapağını kapatıp,  ocağımızın üzerine alıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz...

bu sırada bir demliğe su koyup bir yandan kaynatırsanız, yemeğinizin suyu azalırsa oradan ilave edebilirsiniz...

ancak fazla su koyup yemeğin tadını kaçırmamaya dikkat edin...

sebzelerimiz iyicene yumuşayıp dolmamızın suyuda helmelenip sos kıvamına geldiğinde yemeğimiz hazır demektir...

bu arada dolamnızın içi artabilir, artan için içine sebzelerinizin içinden çıkan kısımlarını ince ince doğrayıp, içerisine artan malemeye göre 2-3 çorba kaşığı kadar un ve koyduğunuz  her çorba kaşığı un için  bir yumurta kırarak ve pirinçler için bir avuç kadar su ilave ederek  yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize sererek 180 derecede kızarana kadar pişirebilir, lezzetli bir çeşit yemek daha yapabilirsiniz...





afiyet olsunnnnnn.....

bu arada özellikle bayan okurlarıma bir önerim var...Okumanızı öneririm...

http://kontroledemedigimdigeryanim.blogspot.com.tr/  hayata dair yeni ve değişik bir bakış açısı ...

yakında kitabıda çıkacak buradan duyuracağım...