file:///C:/Users/osener/AppData/Local/Temp/yandex_5595a10dc0cbe17c.html

KIYMALI SARIYER BÖREĞİ ( BAKLAVA YUFKASINDAN )

sarıyer böreği benim gerçekten çok sevdiğim bir börek...

kıymalısı yanında çay veya ayranla gerçekten çok lezzetli oluyor...

normal şartlarda yağla açılan yufkayla yapılan bu böreği evde yapmak pekde mümkün değildi, ancak artık elimizin altında baklava yufkası var...

bu yufkayla yaptığım böreğin dışarda satılanlarla hemde, iyi olanlarıyla  aynı lezzette olduğunu belirtmek isterim...
üstelik yapımıda gerçekten çok kolay...

öncelikle bir tencere yada tavada 2 adet kuru soğanı küp şeklinde doğrayıp yarım çay bardağı sıvı yağda öldürüyoruz...
sonrasında üzerine 250-300 gr. kadar kıyma ilave edip beraberce kavurup soğumaya bırakıyoruz...tabi tuzunu ve karabiberinide ilave etmeyi unutmuyoruz... isteyenler kuş üzümlerini de bu aşamada ilave edebilirler

bu sırada bir cezvede 2 çorba kaşığı katı yağı eritip içarisine 1 fincan süt ilave ederek  harcımızı hazırlıyoruz...
 daha sonra tezgahımıza 1 yufka alıp üzerine fırça yardımıyla harcımızdan az miktarda sürüyoruz ve bu işlemi
dört yufka olana kadar sürdürüyoruz...

bu aşamada dikkat etmemiz gereken husus yufkaların arasına harçtan mümkün olduğunca az sürmek, zira çok sürdüğünüz aman hem böreğiniz çok ağır olacak hemde parçalanabilecektir...

yufkalarımızın uç kısmına kıymalı içimizden ince bir sıra olacak şekilde koyup sanki halı sarar gibi yuvarlarak sonrada böreğimizin şeklinde kıvırarak hafifçe yağladığımız tepsimize alıyoruz...

tepsimiz dolduktan üzerlerine 1 yumurtanın sarısını sürüp 180 derecede ısıttığımız fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz...

dilimleyerek servis yapabilirsiniz afiyet olsun...

www.morfill.com

Lazanya

Lazanya aslında bizim mutfağımıza çokda yabancı bir yemek değil bence...

sonuçta hamur ve kıymadan yapılıyor...

mantı gibi patile gibi yağlama gibi oda tam bir akdeniz yemeği...

yapım mantığıda birbirlerine çok benziyor zaten...

lazanyada  2 orta boy soğanı yarım çay bardağı kadar sıvı yağda kavurup üzerine 250 gr. kadar kıymayı ilave ettikten sonra 1.5 tepeleme çorba kaşığı kadar salçayıda ekleyip bir su bardağı su , bir tutam tuz ve karabiberle sos haline getiriyoruz...

başka bir tencerede ise 2 tepeleme çorba kaşığı unu bir çorba kaşığından bira fazla margarin ile kavurduktan sonra üzerine 1 lt. sütü ilave ederek normalinden biraz daha sıvı bir beşamel sos yapıyoruz...

bir borcam veya tepsiye en alta yapışmaması için beşamel sostan biraz ilave edip üzerine tamamını kaplayacak şekilde 1 kat lazanya diziyoruz... Lazanyaların üzerine kıymalı sosumuzu ve yine Beşamel sosumuzu gezdirdikten sonra bir miktarda kaşar ilave ederek bu katmanı tamamlamış oluyoruz ve bir kat daha lazanya dizerek devam ediyoruz...

Lazanyalarımız bitene yada borcamımız dolana kadar bu işlemi tamamladıktan sonra en üst kata biraz beşamel sos ve kaşar rendesi koyup 200 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirdikten sonra dilimleyerek servis yapıyoruz...

Lazanyanın kıymalı harcına mantardan havuca kadar ve hatta ıspanağa kadar dilediğiniz herşeyi zevkinize göre ilave edebilirsiniz... 

isterseniz kıyma yerine küçük küçük kuşbaşı doğranmış tavuk eti yada balık seviyorsanız ton balığı da koyabilirsiniz... 

yemek bir zevk işi sonuçta... Önemli olan  sevdiğiniz lezzetleri yakalamak...