file:///C:/Users/osener/AppData/Local/Temp/yandex_5595a10dc0cbe17c.html

fırında beşamel soslu sebzeli tavuk

akşam yaptığım bu yemek herkes tarafından çok beğenildi...

adını ne yazsam diye çok düşündüm ama maalesef yaratıcı bir isim bulamadım...

yapımı kolay olduğu gibi çok da hafif bir yemek oldu...

gelelim tarife...

başka sebzelerlede yapılabilecek bu tarifi ben patates ve kabakla yapmayı tercih ettim...

3 adet patates ve 3 adet kabağı küp şeklinde doğrayıp üzerlerinde hafif sıvı yağ gezdirdikten sonra birazda tuz ekleyip yağlı pişirme kağıdı serdiğim firin tepsisine yaydım...

fırını 250 derecede ayarlayıp üzerleri hafif kızarana kadar pişirdim...

bu sırada düdüklüde haşladığım 2 tavuk budunu didikleyerek derilerinden ve kemiklerinden ayırdım...

tabi siz tavuğun başka kısımlarını da kullanabilirsiniz, evde o an o vardı ben onu kullandım...

daha sonra sebzelerimi bir borcama yada benimki gibi biraz derin bir tepsiye alıp  üzerine parça tavuklarıda serptim...

beşamel sos için yarım çay bardağı sıvı yağda 2 tepeleme çorba kaşığı unu kavurup 1,5 çay kaşığı tuz ve topaklanmayacak şekilde yavaş yavaş yarım litre süt ekledim...

krema kıvamına geldiğinde sebzeli tavukğumun üzerine serip üzerine varsa biraz kaşar rendesi koyup fırının üst kısmını çalıştırarak biraz kızarttım...

umuyorum sizlere beğenirsiniz...

afiyet olsun...




beze tarifi

beze bazılarımızın çok sevdiği bazılarımızınsa pek sevmediği bir tatlı...

yapımı aslında çok kolay ...

tenceremizde oda sıcaklığındaki 3 tane yumurtanın beyazı ile 3 çay bardağı şekeri önce düşük devirde sonra yüksek devirde çırparak krema haline getiriyoruz...Bu aşamada tenceremizi ocağa alıp çok kısık ateşe oturtup çırpmaya devam ediyoruz...

mikserin izleri kaybolmadığı zaman kremamız fırınlanmaya hazır kıvama gelmiş demektir...


daha sonra kremamızı yağlı pişirme kağıdı serdiğimiz tepsimize bir hamur torbası yada altını köşesinden kestiğimiz bir  buzdolabı poşeti ile sıkarak önceden 100 derecede ısıttığımız fırında 1 saat kurutuyoruz...

biraz soğuyunca kağıttan çıkarıp servis yapabiliriz...

brokoli çorbası

mutfağımıza yeni yeni girmesine rağmen kış günlerinin sevilen sebzelerinden oldu artık brokolide... haşlaması ve salatası gibi çorbasıda sevildi... 

 bu kolay çorba için yaklaşık yarım kilo brokoliyi buharda pişiriyoruz... 

 buharda pişirim için daha öncede bahsettiğim tencere içi buharda pişirme aparatı yanı sıra varsa buharda pişirme makineside kullanabilirsiniz... 

hiç biri yoksa az bi suda haşlayın gitsin bence :)

 brokolileri pişirdikten sonra tenceremize koyduğumuz yaklaşık yarım çay bardağı sıvı yağa 1,5-2 yemek kaşığı un koyup kavuruyoruz... 

 1-2 dk kavurduktan sonra üzerine 1 su bardağı süt ve 3 su bardağı kadarda su ilave edip karıştırarak kaynatıyoruz... 

tabi tuzunuda atmayı unutmuyoruz, benim yazmayı unuttuğum gibi :) 

kıvam almaya başlayınca içerisine brokolilerimizi ve 1 küçük kutu kremamızı ilave edip bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz... 


el blenderi yardımıyla tane kalmayacak şekilde çektiğimiz çorbamız artık yenmeye hazır... 

 içerisine biraz da mısır ilave ederek afiyetle tüketmeniz dileğiyle...