file:///C:/Users/osener/AppData/Local/Temp/yandex_5595a10dc0cbe17c.html

evde kuzu tandır

malum kurban bayramı geçti...

bir çoğumuzun evinde kurban eti bulunuyor...

öncelikle allah imkanı olupta kesebilen herkezin kurbanını kabul etsin demek istiyorum...

bu etleri pişirirken aklımıza şöyle bir tandır yapabilsekte yesek diye geliyordur mutlaka...

bende bu amaçla yaptığım bir kaç pişirme şekli denemesinden sonra en randumanlısını sizlerle paylaşmak istedim...

zira evde tandırımız olmadığına göre elimizdeki imkanlar ile en yakın lezzeti elde etmeye çalıştım....

bize gerekli olan kuzu eti dışında düdüklü tencere ve tencere içi buharlı pişirmeye yarayan ve gerek züccaciyelerde gerekse pazarlarda yaklaşık 10 TL civarında bir ücretle temin edebileceğiniz garip şekilli ve açılabilen aparat...

bilmeyenler için resmini de paylaşıyorum...

tandırımız için etimizi önce güzel bir şekilde tamamen kaplayacak biçimde alüminyum folyo ile sarıp kenarlarını kıvırarak sarıyoruz...

sonra yırtılmaması ve yalıtımın tam olması için kıvırdığımız taraf içerde kalacak şekilde bir kez daha sarıyoruz...

pişirme aparatımızı düdüklümüzün dibine koyup üzenine çıkmayacak şekilde 1 su bardağı kadarda su ilave ettikten sonra etimizide üzerine koyup düdüklümüzü kapatıyoruz...

kısık ateşte yaklaşık 2 saat kadar pişirdikten sonra gerçeğe en yakın tandırımız yenmeye hazır hale gelecektir...

piştikten sonraki halinin resmini çekmeye fırsat kalmadan yendiği için resmi yok ama gerçekten çok güzel olduğunu söyleyebilirim...

denemenizi öneririm..



bayat ekmek mantısı

bugün kendi uydurduğum bir tarifi paylaşmak istiyorum...

yani ben buldum patladı gitti olayı :)

aslında benden öncede bir çok kişinin yapmış olması mümkün ancak ben tarifi bir yerden almadım...

adınıda kendim koydum...

sizlerde paylaşacağınız zaman link verirseniz çok sevinirim...

yapımı oldukça kolay...

bir tencereye 1 soğanı küp şeklinde doğrayıp sıvı yağ ile saydamlaşana kadar kavuruyoruz...

sonra içerisine 100-150 gr. kadar kıymayı ilave edip beraberce topak kalmayacak şekilde kavurduktan sonra içerisine 1 tane domatesi ve bir çorba kaşığı kadar salçayıda ilave ediyoruz...

son olarak biraz tuz, biraz karabiber ve birazda nane ilave edip üzerine bir çay bardağı kadarda sıcak su koyup kapağını kapayıp kısık ateşte biraz pişiriyoruz...

bayat ekmeklerimizi tabaklarımıza küçük küçük  doğrayıp  üzerine oda sıcaklığında beklettiğimiz ve çırparak akışkan hale getirdiğimiz tercihen sarmısaklı yoğurdumuzu her tarafına gelecek şekilde döktükten sonra son olarak kıymalı karışımımızıda üzerine gezdirip soğutmadan servis yapıyoruz ....

tahmin ettiğinizden çok daha lezzetli olacağından emin olabilirsiniz...


afiyet olsun...