file:///C:/Users/osener/AppData/Local/Temp/yandex_5595a10dc0cbe17c.html

Çilek Reçeli - strawberry jam recipe -



çileğin tamda mevsimine geldiğimiz bu zamanda yaptığım çilek reçeli tarifinide yazmak istedim sizlere...

dışarıdan aldığınız içinde ne olduğu belli olmayan, glikoz, fruktoz gibi bünyeye düşman maddelerle tatlandırılan reçeller yerine çocuklarınıza evde yaptığınız reçelleri yedirmek daha güzel olur diye düşünüyorum...

yarım saatinizi ayırın ve reçelinizi evde yapın...

gelelim tarifimize...

reçelimiz için aldığımız çileklerimizi 10 dk. kadar suda beklettikten sonra suyunu süzüp, saplarını ayıklayıp büyük olanları 2 yada 4 e bölüp  tenceremize koyuyoruz...
 

üzerine 1/1 ölçüsünde şekeri ilave edip şekerler eriyip sulanana kadar yaklaşık 5-6 saat bekletiyoruz...

daha sonra ocağa koyup orta ateşte fazla karıştırmadan kaynamaya bırakıyoruz...

üzeriden biriken köpükleri alarak kıvamı olana kadar yaklaşık 20dk- 30 dk. arası kaynatıyoruz...

olmasına yakın içine küçük 1 tane limon sıkıyoruz...

tabi uzun saklayacak olanlar limon yerine bir çay kaşığı limon tuzuda koyabilirler, daha dayanıklı olsun diye...

bir çay tabağını buzluğa koyup 10-15 dk dondurduktan sonra reçelden bir tatlı kaşığı kadar içine koyup ortadan parmağımızla bölüyoruz hemen birleşmezse kıvamı olmuş demektir...

kavanozumuza koyup sağlık ve afiyetle yiyebiliriz...



sucuk yapıyoruz...( evde sucuk tarifi )

gazetelerde hergün yeni bir et sıkandalı çıkıyor...

bir gün at eti, bir gün kaçak et yok efendim kanser yapıyor, insanın yiyesi gelmiyor...

e onu yeme bunu yeme, biz ne yicez diye düşünüyor insan...

yapacak tek şey mümkün olduğunca doğal beslenmek...

biz yoğurdu hatta peyniri ve  sucuğu evde kendimiz yapıyoruz...

hemde köyde değil şehrin göbeğinde...

hafta sonları yakın köylerden birinden yoğurt ve yumurta alıyorum hem çocuk köy hayatını görüyor, alışveriş merkezi dışında açık havada geziyor, hemde doğal besinler alıyoruz...

bugün bende yaptığım sucuk tarifini sizlerle paylaşayım dedim...

sucuk için şöyle yağlısından 1 kg kıyma , 70 gr. sucuk baharatı (aktarlarda, loman hekim tarzı dükkanlarda bolca bulmak mümkün 70gr. 1 tl tutuyor) , bir miktar kimyon, sarmısak ve tuz yeterli oluyor...

kıymamızın içine iyice ezilmiş en az 8 - 10 büyük diş ( ki isteğe göre biraz daha da konabilir ) sarmısakla beraber sucuk baharatını ilave ediyoruz.
ben bu baharata ilave olarak kimyon, yenibahar ve tatlı toz bir biberden de 2-3 çay kaşığı  koyuyorum, daha lezzetli oluyor.

yine herkez koymamakla beraber ben 2 çay kaşığı kadarda karbonatıda ilave ediyorum.

yaklaşık 4-5 çay kaşığı kadarda tuz ilave etmeyi unutmuyoruz sucuğumuza...

tüm malzemelerimizi iyice yoğurduktan sonra kabımızın ağzını streçle kapatıp buzdolabında 1 gün dinlenmeye bırakıyoruz...

bundan sonrasında eğer makinanız varsa yine aktarda metresini 1 tl ye alabileceğiniz sucuk bağırsağını sıcak suda bekletip yumuşadıktan sonra içine doldurabileceğiniz gibi benim gibi streç filmlede yapabilirsiniz...

sucuğu parçalar halinde streç filmle sarıp buzlukta saklıyorum ben...

tabi böyle yapınca kurutma imkanı pek olmuyor...

yiyeceğimiz kadarını buzluktan çıkarıp hafif çözüldükten sonra dilimleyip tavada kızartıp yiyiyoruz...