file:///C:/Users/osener/AppData/Local/Temp/yandex_5595a10dc0cbe17c.html

sütlaç (rice pudding)



bu aralar evin yakınındaki bir köyden süt alıp evde yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz.

bir iki hafta önce yine süt aldığımda aklıma  uzun zamandır sütlaç yemediğim geldi ve sütlaç yapmaya karar verdim...

bende sizler gibi internette sütlaç tariflerine baktım....

ancak karadenizde yediğim gibi damak tadıma uygun bir tarif bulamadım...

tabi sütlacı bir kere kafama koyduğum için kendimce yaptım, tadı gayet güzel olmasına rağmen pirincini ve kıvamını pek ayarlayamadım biraz koyu oldu.

sütlü tatlı pilavımızı ziyan olmasın diye yedik mecburen:)

bu hafta ise ilk tecrübemden dersimi aldım ve tam kıvamında bir sütlaca imza attım...

nasıl mı yaptım...

öncelikle orta boy bir tencerenin içine bir nescafe fincanından bir daha az pirinci ve yaklaşık 2-2,5 nescafe fincanı suyu koyup pirinçleri haşladım...

ben taze sütle yaptığım için bir yandan sütüde kaynattım...

bu arada bir kaseye 3 tane yumurta kırıp iyice çırptım içine bir su bardağı kadar soğuk  süt, bir paket vanilya ve 25 gr pirinç unu ilave ettim.(markette pirinç unu 25 gr halinde ayrılmış ambalajda satılıyordu bu nedenle gr olarak ölçü verdim ) topak kalmayacak şekilde çırptım.(ben yumurtaları komple kırdım ancak bazı tariflerde sadece sarısını önerenlerde var)

pirinçler pişipte helmelenmeye başladığında üzerlerine 2 lt süt ve hazırladığım karışımla beraber bir nescafe fincanı kadarda toz şeker ilave edip kaynamaya bıraktım...

istediğim kıvama geldiğince kaselere boşaltıp önce biraz oda sıcaklığında sonrada buzdolabında soğutarak afiyetle yedik...

bu arada isteyenler alüminyum kase yada küçük güveçler  kullanarak fırınada atabilirler sütlacı.Fırında pişirecekseniz sütlacınızdan bir miktarını ayırıp 1 yumurta sarısı ile karıştırıp kaselerinizin üstüne pay etmeniz gerekiyor.sonrasında ise sütlaçları dizdiğiniz tepsiye yarısına kadar su koyup o şekilde fırınlamalısınız...